Sunday, May 15, 2011

Trip to Seoul(24th April~5th May 2011)

setelah 'dipaksa' byk kali oleh kak ema n kak eika ^^,maka saya mengupload gbr korea haritu..enjoy...this gonna be a long entry with lots of pics heh

she's my beloved friend,mahzaton aqma namenye...die belajar dekat inha university(kan??),amik apply chemistry(kan??:))

DSC_0558

hari pertama sampai2 je die bawak makan lotteria(mcm kedai fastfood).ini muka org dah sebulan tak makan burger

DSC_0025

hari kedua

DSC_0037

DSC_0039

budak ni masuk train je die hayun

DSC_0048

maka sampai ke ittaewon

DSC_0050

tgk masjid..besaaa gila masjid,berbanding dgn yg ada kat jepun ni haa...secoit je

DSC_0059

lepas tu pergi myeondeong menemankan aqem mencari pujaan hati hahaha..malangnya hujan so tak dapat nak tgk suasana myeondong yg sebenar,dok melepak dalam dunkin doughnut je

DSC_0094

juga batak kerana jepun punya pastry2 mostly tak boleh makan sebab guna lemak haiwan,tp korea katanya mmg guna lemak sayuran.

dan ini model goguma punya ice blended..sila salahkan goguma couple dalam we got married(seo-hyeon&yong-hwa) jadi saya terpengaruh utk try...nasib baik sedap...goguma panggil ape ek dalam bi?sweet potato?

DSC_0090

lepastu dekat building mana tah,kat myeondeong jugak,mcm ade tourist centre..boleh pakai hanbok free,tapi kejap je lah boleh pakai..oh budak ni sungguh la over excited!*nanti kalau suatu hari nanti kahwin,mesti nak amik gbr kahwin pakai hanbok siap tepek kertas bulat merah kat pipi hahaha*

DSC_0106

DSC_0113

DSC_0114

lepastu jalan2...makan2..ini kimbab,nasi yg diroll dengan seaweed.n tepi tu ada mcm sambal sotong.bila masuk mulut punyalah yakin sotong tu konon2 panas,satgi sejuk mcm bru klua fridge..manelah kite tau kan..kalau sambal sotong mesia mesti panas hehe...tapi sedap2..

DSC_0124

DSC_0127

DSC_0130

masuk cerita hari ketiga dimulai dgn makan2 eheh*nasib baik cuma duduk korea seminggu,kalau bertahun2 tatau jadi ape dah badan ni ha...tgh hari je makan nasik dua mangkuk die,sebab boleh tambah2 free...pastu lauk plak sedap...harga boleh tahan la.berbanding jepun.*

siap sedia!entry untuk harini punyalah panjang macam tak habis2 je type haih...

DSC_0152

DSC_0155

oleh sebab kedai ni si aqem selalu dtg lepas2 kelas ke,pastu makcik n pakcik kedai tu prasan kitorg mcm pakai meriah semacam haritu,dengan dress merah pakai siang2 plak kan,pastu makcik pakcik tu pun tanya kat die

"masing2 pakai lawa2 mcm princess ni nak pergi mana?"

awww...hahaha...suka lah tu kan kena puji eheh...eh haruslah kan?lebih baik kena puji drpd kena pandang mcm patung pameran,atas bawah atas bawah,or kena pandang mcm kite ni alien...dorg mmg mcm tu...sebab kita pakai tudung la kan...

maka hari ni berjalan2 sekitar gyeongbokgung(gyeongbok palace).tgk jelah gbr ek...:)

DSC_0161

DSC_0162

DSC_0180

DSC_0184

DSC_0197

DSC_0199

DSC_0202

DSC_0206

DSC_0225

DSC_0227

DSC_0229

DSC_0242

saya lahir tahun kuda(1990)~^^

DSC_0222

aqem lahir tahun ular(1989)~^^

DSC_0223

lepastu kitorg jalan2 area luar gyeongbok gung,ada macam dataran lepastu ada muzium king sejong..king sejong..die ni antara king terfeymes korea sebab die punya kepandaian,n keprihatinan die kat rakyat jelata.die jugak yg cipta tulisan korea sekarang(hangul),kalau dulu dorg guna chinese character(hanja)



DSC_0287

DSC_0293

dapat pakai baju king sejong..hihi

DSC_0290

DSC_0261

DSC_0269

DSC_0274

yang warna purple ni saya yang buat*sekarang tutup mata pun boleh lipat benda ni^^*
tak ingt kenapa ade section origami crane ni kat dalam muzium ni..tapi org korea punya kepercayaan,kalau kita lipat 1000 ekor crane ni,hajat kita akan dimakbulkan.so before dorg lipat2 crane ni,dorg tulis ape2 wish kat kertas tu,then lipat.kite takyah la percaya kan,sajelah suka2 lipat crane tu...lawa.

pura2 main gayageum(rasanya lah,tak ingt sgt nama benda ni ape)

DSC_0283

juga konon2 bersemayam muahahaha

DSC_0278

lepas tu pergi jalan2 sekitar Cheonggyecheon ataupun Cheonggye Stream(susah btul nak ingt nama sungai ni).sungai ni before ni kotor,tapi korean government buat satu project,Cheonggyecheon Restoration Project namanya..untuk bersihkan sungai ni...ala2 sungai gombak mesia la..tapi ni lagi bersih kot..air jernih gila.siap ada mcm air terjun lagi..

DSC_0308

DSC_0312

lihat muka budak sakai posing.:|

DSC_0314

siap semangat tiru patung belakang posing ahah

DSC_0317

DSC_0329

DSC_0330

riben kaler2 sangatla menarik n kreatif...

DSC_0338

lepas tu berangkat pulak pergi namsan tower...kan dah cakap hari ni sangat gigih berjalan sampai 3,4 tempat

tapi tengah2 jalan saya terserempak dgn chenta hati saya,SONG SEUNG-HEON!!!!awwww~*ye sakai,tau tu*

DSC_0340

tak ke macho gila dia??haha...kalau tak kenal siapa dia,sila tak payah kenal,sebab ini chenta hati saya sorg je tamau kongsi2 :P

ok2....moh ler bergerak p namsan tower..

sebelum nak sampai ke puncak,adoilah,jenuh mendaki bukit..

DSC_0345

dan ini cubaan untuk mengambil gbr bersama namsan tower.tatau berapa byk kali cubaan

DSC_0348

DSC_0349

DSC_0350

DSC_0353

dengan bear2 yg comel...ade muzium bear kat sini tapi tak masuk la..malas nak bayar fees.dapat sekor bear sebesar ni oh sungguhlaaaaaa sronot~

DSC_0356

DSC_0357

DSC_0358

DSC_0364

*penat woih type part hari ni tak habis2*

ni pulak gbr segala mcm padlock yg dorg sangkut kat area sekitar2 namsan tower..biasanya couple2 tu dorg percaya konon2 kalau lock kat sini,kekal smpi akhir nyawa lah kononnye kaaaannn...tapi takdela terhad kat couple je,sape2 dtg namsan tu bley buat.tapi tak gntg pun haritu,malas bazir duit beli padlock,baik beli waffle ke kan aqem kan?hihi

DSC_0366

DSC_0379

lagi gbr namsan tower

DSC_0383

DSC_0388

*yay skit lagi,skit lagi dah nak hbs dah hari ni*

lepastu balik rumah,p karok plak ngan aqem n kak nad..heaven gila karok kat korea..dahla murah sebab kira per bilik,kalau jepun kira per person sungguhlaaaaaa mahal...lepastu byk lagu korea yg boleh nyanyi,kalau karok kat jepun,dahla tak kenal lagu jepun sgt,pastu pilihan lagu korea pun tak byk la kan...

bilik karok ni siap ade mic stand bahahaha over...

padahal sebenarnya sakit kepala tu,dah merayu2 kat kak nad suh bawakkan panadol hehe.tahan je la kan,tapi masa karok tu dah kurangla sakit kepala berkat panadol kak nad^^

DSC_0034

muka tahan sakit kepala or muka feeling nyanyi lagu sedih,tak sure mana satu.hehe

DSC_0395

DSC_0399

okay~~~~habis dah hari ni punya ceritaaa........

next day....pergi china town dekat incheon semata2 nak makan jajangmyeon sedap n halal...jajangmyeon sebenarnya asal dr china,atau dalam bi,black bean paste noddles..before ni pernah makan jajangmyeon kat Mid Valley punya food court,n rasa die mcm pelik jugakla kan,so cuak gak nak try..tapi yg ni sedap woooo..lain gila kot ngan yg makan kat Mid tu punya rasa...


DSC_0412

DSC_0422

ini lah kak nad yg comel lote n lemah lembut tu~^^

DSC_0421

n sila perhatikan kuah die btul2...

DSC_0420

nampak tak sayur mayur??*si anti sayur-sayuran punyalah freak out~*OMG...ade mcm timun koooottt~mula2 mcm hesitate gilaaaa nak makan ke tak nak makan ke tak...selalu kalau ada timun tu,rasa timun tu punyalah melekat smpi bley buat rasa nak terkeluar isi perut....nasib baiklaaaa yg ni rasa timun tu takde lgsg effect kesedapan jajangmyeon tu..bley je ignore n asing2 kan die

lepastu berangkat nak p 63 building..

DSC_0425

DSC_0432

DSC_0440

63 building ni feymes kat dalam cerita my girl,dorg selalu shooting situ..tapi oh takde pape punnn sebenarnya...adela,macam art museum,ade aquaria mcm tu,pastu wax museum kot..tapi sume kena bayar mahal la kan nak masuk..maka jadinya 63 building bosan n takde pe yg menarik...takpe cukupkan syarat je dah pernah pergi hehe

yg penting terjumpa lagi chenta hati OMG!!!!!!HENSEM!!!!

DSC_0442

kalau tak silap dia ade nak buat musical kot kat situ tapi bukan masa kitorg pergi tu la..wuuuuu nak jumpa song seung-heon~T_T

ok2..dah 63 building takde pe2,dok berjalan plak p Han Gang ataupun Han River..ni pun antara favorite spot dalam drama..tak paham btul dorg ni....macam Han Gang je yg ada kat korea tu..tapi takpela kan..mmg lawa pun..kalau malam maybe lagi lawa...

ada Hi-Seoul festival nak buat kat situ

DSC_0448

DSC_0446

DSC_0456

DSC_0466

inilah 63 building yg dari dekat tatau mcm mana nak amik gbr...dah jauh barulah bley amik...

DSC_0474

lepastu kak nad dah balik da...kitorg gerak g myeondeong balik...haaa..masa awal2 tak dpt nak tgk myeondong punya meriah mcm mana sebab hujan..kali ni dapat la...

lepas tu aqem bawak p makan kat restoran nama JAWS..ni lah satu2nya jaws yg tak berbahaya n sedap haha

DSC_0481

deokbeokki

DSC_0487

oden

DSC_0486

budak sakai v(^_^)

DSC_0490

ni lah myeondeong malam2..meriah mcm jalan TAR...seghonok...hehe

DSC_0503

DSC_0500

DSC_0507

next!hehe...
hari seterusnya namdaemun!!

DSC_0519

dimulakan dgn lunch dua mangkuk nasik bahahaha..tatau nama lauk ni ape,tak ingt dah,tapi yg penting sgt amazed sbb rasa die saling tak tumpah mcm rasa ikan masak asam pedas...tak tipuu...sedap2!

DSC_0514

namdaemun ni mmglaaa syurga brooch2,gelang2,segala mcm accessories laa sng cerita..makcik2 sini pun banyak yg boleh ckp bahasa melayu/indonesia sikit2 jela..takat harga ke ape ke...takpun boleh ckp jepun..

DSC_0520

DSC_0523

DSC_0527

dapatlah membelikan kaum keluarga sahabat handai souvenir kan,,,raya namti family boleh dok boria pakai brooch korea heee...

pastu balik....tak larat dah...hari2 kluar kaki dah nak tercabut...

esoknya plak last day berjalan...

dongdaemun..sini plak spot baju2...

DSC_0542

ternampak hyun bin jadi model kedai aritaum,facial product la rasanya..hyun-bin wassyeong!hyun-bin wassyeong!^^..korea ni pelik,kedai makeup2 biasanya lelaki yg jadi model....

DSC_0545

ini bukan model.

DSC_0549

hari shopping mmg tak byk gbr..fokus membeli je haha..
lepastu jumpa aqem bawak p jumpa kak ruhil pulak~sronok betul jalan2 jumpa ramai org...kawan biar ramai org kata kan...^^

kami

DSC_0558

DSC_0563

piza.:)

DSC_0568

the last day~sebab flight pkol 930 pagi..so kena gerak dr rumah dlm pkol 530 pagi....mmg tak tdo la kan...terima kasih byk2 kat aqem yg masakkan sarapan even maggi je pun,terharu sob3...n even makanla se simple mana pun,kalau ade kawan lagi bermakna kan?

tgh tunggu train nak g airport..aqem,aku tatau asal muka aku masa ni ala2 posing park bom weyh!kan3?tak sengajaaa....haha

DSC_0578

ngan aqem kat airport wuuuu~


DSC_0586

trima kasih banyak3 kat aqem selama seminggu aku tinggal rumah kau weyh...sorry la sebab mcm kesian kau dengan kelas sume tapi still kena bawak aku jalan2...kesian kau penat...thank you3..nanti kalau andai kata kau dtg jepun,jangan lupa gtau aku tau...rindu kau mmmuuuaaahhh~sedey jugak balik jepun dah makan sorg2 takde org teman makan n borak2...:( ganbatte ne aqem!fighting! hehe

over all,this trip drpd 5 bintang,bley dpt 4 bintang...
the only thing yg kenapa kurang 1 bintang tu,sebab mungkin korean ni orang die kasar sikit.dah terbiasa kalau kat jepun,even terlanggar sikit pun,org sebok2 mintak maaf,kalau kat korea,maaflah,diorg lagi langgar korg ade kot..n macam yg dah di inform tadi...dorg suka pandang org,especially yg 'pelik2' mcm kita2 ni atas awah atas bawah,kalau pandang dr jauh takpe,ni dok depan kita,pandang kita mcmlah kita patung pameran,habis tu kita nak buat muka ape kan?sengih kat dia?heh..tapi ade je yg baik2 hati,tegur2 kita baik2..spjg kitorg jalan2 ni,rasanya ade dekat 3,4 org jugak yg tegur kitorg tanya asal mana,kenapa pakai tdg sume,siap puji2 kitorg lawa la ape la kan..tak kisah pun sebenarnya.asalkan tgur baik2.tapi dah tu budaya yg terdidik dalam diri dorg,tak boleh buat ape la

n kalau nak ckp korea kotor,biaselah..kalau banding ngan jepun mmg agak kotor,tapi kalau banding dgn malaysia,rasanya korea better.

ok je...despite kekasaran org2 korea,korea mmg tempat yg best utk melancong..tempat2 n makanan pun best..senang nak makan,tambahan pastry2 dorg guna lemak sayuran.even makan kat kedai korean food pun,dorg selalunya masak,kalau seafood mmg seafood semata,bukanlah mcm jepun ni haaa...segala mcm nak diletak vavik!eheh

mmgla suka kan,dah namanya pun suka sgt ngan drama n lagu korea heh...

sampai jumpa lagi korea,kalau ade rezeki,bolehla jumpa lagi,aqem..sebelah menyebelah je kita ni...okay~anyeong hi geseyo~

p/s:at least,we're okay...





11 comments:

EmaRadzai said...

hai dear!!~ wawawawa
byk nye tmpt pegi. eh, tapi nami island tak pegi ke???

i like that teddy bear muzium!!! i so wanna go there, biler da terpengaruh dgn cerita goong. tapi takesampaian T_T

nice piccahhh!!!! love much!!:)
btw, kalau vacation, mesti nak post gamba makan byk2 kannnnn. makanan dioerg sedap2, dan best2!!! arghh, rindu nk pegi lagi T_T

aqilah ismail said...

weyh!!!super jelez weyh...!!! lagi2 ko de kamera cap mahal. mamang pic sumer superb la kan. hahahaha....

siap de org tny ko nape pai tudung?? mmg xleh blah. hahaha. kalo de rzki, jom g korea rmai2...

cik fazilah said...

best nye. teringin nak pergi nanti :)

emi_liana said...

amal,lawa nye gambar...^_^..
amal gune lens ape?

wahana3115803 said...

kak ema:nami tak pergi sebab tak sempat...mcm jauh kan dr seoul..kawan lia tu pun ade kelas..so takkan nak g sorg2 kan,cuak gak.so tak g...

gbr makan mmg wajib la kan....aaaa tgk gbr makanan korea rasa nak p lagi!!jom kak ema nanti kite pergi lagi sekali~

nas:huuu..kamera cap mahal pun kena ade skill mantap jugak..nasib baik kawan aku ni even takde kamera cap mahal tapi hebat gak amik gbr..dah boleh la tu nak survey2 harga kamera cap mahal hee...

biase je kot org tny kenapa pakai tudung,even kat sini pun...lagipun haritu masa g korea aku byk beli headband die yg lawa2 sume sebab crite my princess..pastu ramah la makcik2 tu menanya hehe....jom2!mari ramai2 g korea~

cik fazilah:best..nanti insyaAllah kalau ade rezeki nanti pergilah tau..:)

emi:haha aku pakai 18-55mm je pun..bawak je 50mm tapi malas nak tukar2 lens..last2 guna tu je..

emi_liana said...

ye ke..ak ade gak 50mm..18-55mm x de la pulak..mksdnye amal byk gune 18-50mm ke?..tp memang lawa la pic...thn lepas g korea tp bwk 18-200mm,sbb berat so x amek gmbr sgt..rase mcm rugi je sbb x byk gmbr..hehe..tgk gmbr amal rase mcm nak pergi lg je..^_^

eika said...

waaa cantiknya gambar2 dia. tu la eh, Lia tak pergi nami island eh. ala kite dah rasa rugi pulak tak pergi tower dia hari tu, time tu dah kelam kabut dan sangat sakit kaki sebab berjalan dah merata. tu la ada rezeki nanti nak pergi lagi. jom kite beramai2 ; )

Nini Hartini said...

Ya Allah. seronoknya dapat pergi korea. akak pun mmg teringin bebenor nk ke korea...

adik ipar study jepun pn ada di korea last month. dia pn cerita org korea kasar.

tp mmg org jepun kalau terlanggar dorg akn minta maap byk2 kali ke? bagusnyaaa :)

fizah alias said...

weiyh..giler jelez..nak gi oversea gak durh..balik nnti nk souvenir :)

ain amin said...

seronoknyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!

amanda musa said...

dear,
jajangmyeon tu confirm halal ke sebab baca ingredient ada letak beef.