Sunday, July 31, 2011

derma darah dan selamat berpuasa..

hari sabtu lepas pertama kali derma darah.sikit excited heh.
sempena nak bulan Ramadhan ni ape salahnya kita buat amal kebajikan lebih...

DSC_0731

muka org excited haha.
tapi apa yang penting,before kita boleh derma darah kan ade medical check kan.so dari situ dapat tgk,tekanan darah pun dah kurang berbanding last time buat medical check up masa bulan 4 lepas,tak ingat exactly berapa tapi rasanya dalam 140/90 mmHg,heartbeat sampai 90 per minute ape ke hal nya..yup,mmg tinggi.masa tu mmg sungguh2 stress dengan mcm2,masalah emosi,tak cukup tidur,kerja banyak masalah banyak,makan tak tentu,lepas tu berat pun taknak berat nak dekat2 overweight pulak kan.

now its not semua masalah dah takde.hidup kalau tak de masalah mungkin bukan hidup.maybe i've learn how to encounter each of them slowly?hmm

so this time tekanan darah dah kurang jadi around hmmm berapa ek?125/75 mmHg?lebih kurang la tak ingt.heartbeat pun dah kurang jadi 70++ per minute.tak ingaaatt..nurse tu tulis laju sgt.

a healthy diet really make a big different.
no oily food,fast food,sweets etc2...
jogging and exercising..
but its just sooooo hard!!!
Tuhan je yang tau macam mana susahnya.
lagi2 untuk manusia yang kat atas ni yang tak makan sayur n buah.
the only sayur yg boleh makan is mix vege,n buah pun setakat berry2 n kismis?
sadis...

if only i can eat veges n fruits i dont think it'll be as hard as this..
i certainly will eat salad for most of my meals..sob3..
im worried,mcm mana agaknya balik malaysia nanti.
makanan malaysia semuanya membimbangkan..
not that they're sooo bad,tapi diri sendiri yg tak boleh nak control nafsu makan kot.

DSC_0733

tangan yang dah berbalut

tak amik gambar masa derma sebab datang sorg2,takde org nak amikkan gambar.sebenarnya tak sakit pun rupanya derma darah.sakitla sikit masa mula2 cucuk tu but then dah tak sedar pun tup2 dah habis amik,dok borak2 ngan nurse yang baik tu.that's one of the thing that i love about japanese people.they're so kind and friendly,tambah2 lagi bila kita tahu cakap bahasa diorg,berton2 dapat pujian.yes diorg mmg mulut manis,kita mesti akan cakap 'alah tah ye tah tidak dorg puji tu ikhlas' but hey,something nice that make you smile isn't a bad thing kan?
DSC_0735

the counter untuk daftar.

ramai sebenarnya org yang datang derma darah ni,budak2 sekolah pun ade datang.that is so impressive.sebab tak pernah derma darah kat malaysia,kinda wonder,kalau kat malaysia pun seramai ni ke org derma darah?

org yg jaga kaunter tu sebenarnya sgt risau bila nampak foreigner masuk because they think that they need to speak in english.haha dont worry,lecture punya bahasa jepun lebih complicated dari ni,im used to it.


DSC_0738

the card that we get after the blood donation.

perempuan boleh derma darah setiap 4 bulan sekali.
n i think im gonna do it once in 4 months mulai dari skrg.
it's a good thing right?helping other people that might need our blood to continue their life.
and it's also good for our health,for the blood circulation.
so i can't see any reason not to do it.
im happy that i know i can help other people.
maybe because im not really happy with things going on around me right now?
i dont know

when you're not happy,the best thing to do is,try to make people around you happy.:)

selamat berpuasa kepada semua umat islam baik di mana juga kita berada.
semoga Ramadhan kali ni kita dilimpahi dengan barakah dari-Nya insyaAllah..
Amin...

wont be uploading any cover during this Ramadhan.




p/s:'Miss you, miss you so much, because I miss you so much,
Everyday all by myself, calling and calling you
Want to see you, want to see you, because I want to see you so much
Now it’s like I have this habit, keep calling out your name
It’s the same today...'

1 comment:

EKA AMIN said...

Sukanya dengar suara..lagu nie feveret kita..SUKA!